dinsdag 31 mei 2011

Terschelling

Een bijzonder mooi eiland vol verassingen. Hier hebben wij (mei 2011) enkele mooie dagen doorgebracht, fietsend door de duinen, door dorpjes en polders. Ons is opgevallen, dat bijna nergens prikkeldraad is, en bijna overal de natuurgebieden vrij toegankelijk zijn, behalve tijdens het broedseizoen. Het grootste gedeelte van Terschelling is natuur, mooie brede stranden aan de Noordzee, prachtige duinen, afgewisseld door bos en weilanden. Tussen de dorpen en de Waddenzee is een polder met boerderijen, bij enkele wordt lekkere geiten- en schapenkaas gemaakt. Wij hebben niet alles kunnen zien in die week, maar behalve fietsen en wandelen, hebben wij West-Terschelling met zijn vuurtoren de "Brandaris" en de haven bezocht. Ook die andere dorpen, Midsland, Landerum, Formerum met de "Koffiemolen, Lies waar wij in Leuke Hotel de Walvisvaarder logeerden, Hoorn met een mooie kerk en Oosterend, klein dorp aan het eind van de bebouwde deel van Terschelling. Natuurlijk konden wij het niet laten om een huifkar tocht te maken en een Juttersmuseum te bezoeken. Wij hebben een presentatie en proeverij van de Cranberry (een bes die in het natte duinvallei voorkomt) bijgewoond. Kortom, wij hebben genoten van de korte vakantie en foto's gemaakt die wij met jullie willen delen.


Lies (Terschelling) - Hotel de Walvisvaarder (Site Hotel)




Terschelling - Duinen, strand, zee


Duinroos


De Sint Janskerk in Hoorn

West-Terschelling 
Hier komen en vertrekken de veerdiensten van en naar Harlingen. Van ver is de "Brandaris" te zien. De vuurtoren is 55 meter hoog, maar helaas het is niet mogelijk de toren te beklimmen, op de duinen achter het dorp is er wel een mooi uitzicht.
Formerum (Terschelling) - De Koffiemolen of Formerumermolen
In deze fraai gerestaureerde stellingkorenmolen, is nu op de begane grond een leuk koffiehuis gevestigd. De koffie staat klaar, en het cranberrygebak smaakt goed.

Schapen op de dijk bij de Waddenzee

Zeekool
Zeekool (Crambe maritima)


 
Terschelling - Huifkartocht in de omgeving van Oosterend.
Ondanks het slechte weer, was het gezellig in de huifkar, wat minder voor de mooie Friese paarden, die door regen en wind de huifkar moesten trekken.  
Link naar de Site van Puur-Terschelling huifkarrentochten.
 



Zandstructuren in de duinen



Gevlekte orchis

 


Terschellinger Polder, omgeving Hoorn en Oosterend



Aan de Badweg van Oosterend, bij de aflag naar de Boschplaat, staat het monument voor Sil de Strandjutter, hoofdfiguur uit een roman van Cor Bruyn.
Fietspad richting de Boschplaat, een uitgestrekt natuurgebied aan de oostzijde van Terschelling. Staatsbosbeheer beheert dit bijzondere gebied, waar zo'n 65 vogelsoorten broeden, tijdens het broedseizoen is de Boschplaat deels afgesloten voor bezoekers.

 Copyright © Pierino Smaniotto & Thea Bekers - 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten