dinsdag 4 april 2017

Rijk van Nijmegen - Nijmegen

Nijmegen is volgens velen de oudste stad van Nederland. Ongeveer 2000 jaar geleden stichtten de Romeinen hier een nederzetting, gaven hem stadsrechten en noemden hem Ulpia Noviomagus Batavorum. De stad ligt aan de Waal, in een mooie bosrijke en heuvelachtige omgeving.  In 2008 woonden er ongeveer 160.000 mensen in Nijmegen, waarvan een groot deel studenten. Elke zomer wordt de Nijmeegse Vierdaagse georganiseerd, waaraan 40.000 lopers vanuit de hele wereld deelnemen. Deelnemers leggen gedurende vier dagen elke dag een ander traject af in de omgeving van Nijmegen.  Afstanden bedragen 30, 40 of 50 km.  
Grote Markt, St. Stevenstoren, Kerkboog en Waggebouw. Op de Grote Markt staat ook een beeld van Mariken van Nieumeghen.
Foto links: Sint Annamolen (aan de Hatertseweg), en de achterkant van het voormalige koetshuis van de afgebroken villa "De Drie Wegen"
Foto bestellen? Zie de Website
Foto rechts: De Witte Molen, ook Looimolen genoemd, is een van de twee overgebleven molens in Nijmegen. Er wordt nu graan gemalen, meel verkocht en de molen is te bezichtigen. Op de Site van de Stichting Noviomagus staat een gedetailleerde beschrijving en geschiedenis van de molen.

KronenburgerparkNa de sloop van de stadsmuren in± 1876 ontwierp tuinarchitect Liévin Rosseels dit mooie park op ongelijk terrein. Een gedeelte van de stadsmuur en torens zijn behouden gebleven. 
Valkhofpark. Deze plek is kort na 1800 als park ingericht op de plaats waar een grote burcht heeft gestaan. Al in het begin van onze jaartelling werd deze plaats, door de Bataven en de Romeinen, als strategisch gezien en ze bouwden hun forten erop. Na de instorting  van het Romeinse Rijk, en na het jaar 777 liet Karel de Grote een paleis bouwen op de plaats van het oude fort. In ± 880 werd dit door de Noormannen veroverd en versterkt. Pas na 1155, in opdracht van keizer Frederik Barbarossa, werd het oude paleis vervangen door een burcht, helaas is er nu  maar een kleine ruïne over, namelijk de St. Maartenkapel uit 1150, ook Barbarossa-ruïne genoemd (foto rechts). Foto links: De Sint Nicolaaskapel met in de achtergrond de Waalbrug.

Flat in Meijhorst
Aan de overkant van het Maas-Waalkanaal ligt het stadsdeel Dukenburg. Hoog- en laagbouw door elkaar, met veel groen en waterpartijen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten