zaterdag 26 juni 2010

Grave (Noord-Brabant)

Grave is een mooie oude vestingstad aan de Maas. Men zeg dat het stadje in 1140 is ontstaan, rond een burcht gebouwd door een toenmalige landheer. Dat Grave een rijk en historisch verleden heeft is nog goed te zien in de binnenstad. Het oude centrum is niet groot en tijdens een stadswandeling blijft tijd over om winkeltjes te bezoeken en lekker te relaxen op een van de terrasje, café's en restaurant's die Grave rijk is. (juni 2010)
De Maasbrug bij Grave
In het jaar 1929 werd de brug, en de onder de brug liggende stuw geopend. Deze verkeersbrug over de Maas, met 9 overspanningen en een lengte van 515 meter, verbindt Gelderland met Noord-Brabant. Sinds het jaar 2004 werd aan de brug de naam "John S. Thomson-Brug" gegeven. Dit als eerbetoon aan Luitenant Thompson, die samen met 16 manschappen, na een harde strijd, de brug veroverde van de Duitsers. Een monument herinnert aan de gebeurtenis rond de brug in september 1944.
De foto van de brug is vanaf de dijk in Nederasselt, en de foto van de rivier is vanaf de brug genomen.


In het Oude Stadshuis op de Markt in Grave, was de Waag, de gevangenis en de Vleeshal gevestigd. Het monumentale gebouw is grondig gerestaureerd, en de oude schepenzaal dient als trouwkamer.
De Protestantse Kerk, een straatje, een restaurant een een huis met een mooie gevel, dit heb ik gezien tijdens een wandeling door de straten van het mooie stadje Grave.
Het Arsenaal staat op de plaats waar vroeger het Kasteel van Grave stond. Het diende als opslagplaats voor wapens, kruit en munitie.

Op de Maaskade in Grave, staan 2 kanonnen uit de tijd van Napoleon, die toen Grave bezette. Ze stammen uit het jaar 1778 en 1787. En ze hebben ook namen: "L' intriguant" en "Le Partisan". Een mooie plek om een foto te maken.
Een van de oudste monumentale gebouwen in Grave. De kerk werd waarschijnlijk gesticht rond 1240. Door de eeuwen heen heeft de kerk veel te lijden gehad, eerst door brand, daarna door de vele belegeringen is de kerk zwaar beschadigd. Nu, na een restauratie, ziet de kerk er fraai uit.
 
 
Vanaf de Maaskade in Grave heb je een mooi uitzicht over de Maas.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten